February 3, 2017

I got two cats now!

Hello! :)
Sepertimana title di atas, family aku dapat dua ekor anak kucing dari kawan mama, Aunty Rafidah. Kami ni tak pernah pon bela kucing sebab abah tak bagi. Tambah dia ada resdung dan takut bulu2 ni tak elok untuk environment dalam rumah. Ini pun bela sebab abah rasa kucing ni terapi yang baik untuk Iman yang dah habiskan sisa-sisa hidup dia 10 tahun dengan iPad. Sebabkan effect iPad dan segala jenis device ni dah merosakkan focus dan sifat belas kasihan dalam diri dia. (Hahaha amboi over pulak) Bukan lah tak ada cuma dia punya aktiviti tu kurang sangat. Jadi abah cadangkan bela kucing ni la. Kalau ada sedara yang masih budak2 macam Iman ni, sila la pantau betul2. Nanti end-up depa ni ganaih macam terbeii pahtu tak reti sabar.

Kami ambil kucing Nov 2016, masa tu aku dua hari sebelum habis cuti midsem tak silap dan baru balik dari Cameron Highland, gathering family SuAdnan kat sana. Sekejap ja la nak main dengan dua ekor ni. Nama pulak, sekor Pekan sekor lagi Biskut. Mai kita tengok depa masa kecik baru pi ambil.




Hehe comel kan ? Teka yang mana Pekan dan yang mana Biskot.... Depa nak masuk 4 months dah nanti 5hb ni huwaaaa kejap ja masa berlalu. Dulu dua hari ja main dengan depa ni tak sempat nak bonding sangat pon. Aku balik hujung Dec tu tengok2 dah besarrrrrrr....Okay tengok yang latest punya ni pulak

 
Ini Pekan. John Pekan.

Ini Biskot, Neo Biskot. 

Dua2 ni adik beradik. Aunty Rafidah tu nak bagi ja takmau jual sebab dia dah banyak kucing hahaha. Dia suruh ambil yang ada stoking satu dan putih satu. Semua 5 ekor kucing dia beranak. 3 kelabu 2 putih. Tapi kelabu yang lain tu tak sama macam Pekan, tak berapa stoking dan bulu depa macam rimau. Disebabkan Aunty rasa macam common dah, so depa suruh ambil Pekan. Rare stoking cam Pekan. Nama Pekan mama yang bagi hahaha klasik betul. Biskot pulak Iman yang bagi. Kami ni dah la tak pernah bela, sekali ambil dua terus hehe. Abah still having problem nak adapt dengan environment ada kucing ni so it's kind of tough juga. But we'll try to jaga baik2 la. Ya la the smells, the cakar2 sofa and kacau barang2 menguji kesabaran jugak. Kadang dia kata kalau tak jaga elok2 hantar balik rumah Aunty. But I hope that's just a warning until bila-bila hihi ! 

January 20, 2017

2017

Hai semua. So dah 2017 dah kita. Dah lama aku tinggal blogging ni. Sebabkan sekarang semua benda nak cepat, aku sempat microblogging ja share all my updates or my interests. Kepada sesiapa yang tak tahu microblogging itu apa, Twitter is one of it. You can find me at Twitter with the twithandle @syaahmeds.
Walaupun dah renew nama blog, tapi tangan masih malas nak type jadi blog ni kosong dah berhabuk. Dulu aku suka sangat berblog. Sebab aku rasa aku boleh share keterujaan aku dan pandangan aku terhadap sesuatu perkara. Tapi aku sendiri dah lupa kenapa aku tinggalkan dan ralat sangat berfikir yang maybe aku tak perlukan blog ni. My life was filled with heartbroken stuff and thats probably one of the reason I stop writing. Maybe I was badly hurt. Taking some space until I got busy with another important things in life that is, my studies. Masa stop tu aku fikir yang, maybe aku patut enjoy life aku dengan apa yang aku ada dan not sharing it. But I forgot that I should write it for me and me only. Orang lain pulak, kalau sesiapa nak baca, baca lah. Tak ada masalah. So maybe after this blog ini akan dipenuhi dengan cerita cerita baru ? Maybe. I will try my best bukukan coretan hidup ku ini. Kalau bukan coretan pun, maybe apa yang aku fikirkan or anything that is not interesting to you, but I just want to keep record. for me. 

I am going to be 23 this year and sekarang ni tunggu my next semester (semester 8) for my internship. latihan industri. praktikal. or whatever you call it. I got a company after trying every way I can. Well I got a few offer actually, but some aren't suit my field of studies, logistics and distributive trade. The latest offer are from YCH. Invited me for an interview. But the weird thing is that, the interview only lasts for 10 minutes?! and the person said I was OK and ask me to discuss with HR officer regarding the allowance and other stuff. So, I was like is this serious? Depa ni taknak tanya ka interested ka macam mana ka. Pergi sembang2 sikit, tengok my certificates and surat from universiti terus nak ambil. Wooo I was like slow down I have to think first. Luckily, this company is very much "Logistical" I must say. Better, its a 3PL company. But offering me at that time is so unexpected. It was supposed to be an interview. I thought banyak lagi candidates. I was wrong kot? I pun apa lagi, Say no more, pergi HR office and bincang other agreement stuff hahaaha! I go with the flow jelah. I studied the comp before so I am very much interested with the comp. Lagipun I apply this comp thru call not from Jobstreet or other websites. Cara-cara I guna nak cari intern are Jobstreets, Intersheeps and other websites yang famous2 lah. Then me, Izzati and Hanis try to walk-in and calls and emails company2 yang kami check mostly, kilang2 and last2 baru syarikat logistics. Cuba nasib je la.

K lah thats all for now. I'll write again soon. 

January 27, 2016

Cuti Semester

duk nak tulis dah dari tadi. tapi tergendala.

December 17, 2015

Fresher than ever

Hai. Sesiapa yang masih follow syazasyaza.blogspot.com thank you thank you thank you so much. walaupun hg tak kesah tapi tanpa hg mau, hg masih follow blog yang dah lama ditinggalkan ni. Aku dah tukar nama blog ni sebab nak bagi aura cantik sikit kat dia. kalau taktau apa maksud dia, pi la google sat. jangan kedekut kuota tu. hehe. aku pun sejak2 ni terdorong nak tulis blog again. memandangkan terbit rasa rindu aku ambil waktu sehari harini, godek buang revert2 apa yg patut, letak nama baru sikit, pastu publish sekali lagi. i know it is a bit to late, but better late than never.

Ada la sebab kenapa dah tak active despite memang tak tersentuh, banyak kali hajat nak blogging tertangguh sebab aku malas dan kadang aku rasa cam malas nak typing so aku just letgo T_T apa yang godek2 dalam otak aku ni. ada blog lain yang aku buat sebab aku ingat nak start blogging balik tapi taktau napa tak ada mood. tadi bila godek syazasyaza terus aku rasa excited lain macam nak blogging balik. so here it goes, whims and craze.